بیرون زدگی بواسیر یکی از عوارضی است که کیفیت افراد مبتلا به این بیماری را تحت تأثیر قرار میدهد. این اختلال میتواند بسیار ناراحتکننده باشد و این سؤال را ایجاد کند که برای درمان بیرون زدگی بواسیر چه باید کرد؟ بنابراین در متن این مقاله قصد داریم به انواع روشهای درمان بواسیر بیرونزده بدون درد و هر آنچه باید در خصوص آن بدانید، اشاره میکنیم.
منظور از بواسیر بیرونزده چیست؟
شاید از خواندن این مطلب تعجب کنید!
در انسان به طور طبیعی دو نوع سیستم خونرسانی در مقعد وجود دارد که به آنها سیستم خونرسانی هموروییدی گفته می شود. یک سیستم در داخل مقعد که همورویید داخلی گفته می شود و یک سیستم در پوست اطراف مقعد که همورویید خارجی نامیده می شود. بنابراین همورویید یک ساختار طبیعی مورد نیاز بدن است! اما وقتی این سیستم ها دچار اختلال شوند و علائم ناخوشایندی ایجاد کنند، بیماری همورویید یا بواسیر نامیده می شوند.
بیرون زدگی بواسیر چیست؟
دو نوع بیرون زدگی بواسیر وجود دارد. خارجی و داخلی.
یک نوع این اختلال همان بواسیر خارجی است. وقتی یکی از رگهای سیستم هموروییدی خارجی پاره شوند، تجمع لخته و التهاب آن باعث ایجاد حالتی می شود که به آن همورویید خارجی ترومبوزه گفته می شود. کلمه ترومبوز به معنی لخته است. این بواسیر ترومبوز یافته متورم و دردناک شامل علائم ظاهری ناراحتکنندهای نیز هست. بنابراین فرد را در هنگام نشستن یا خوابیدن و انجام سایر فعالیتهای روزانه دچار مشکل میکند.
نوع دیگر بیرون زدگی همورویید، ناشی از بزرگ شدن همورویید های داخلی است. این اختلال درجهبندیهای مختلفی دارد. درجات مختلف آن در هر فرد با توجه به علائم مشخص شده و راهکار درمانی از جانب متخصص پیشنهاد میشود.
برای یافتن بهترین راهکار درمانی لازم است ابتدا با علت بیرون زدگی بواسیر همچنین راهکارهای خانگی کنترل آن آشنا شوید.
در ادامه سعی میکنیم با ارائه راهکارهایی، به شما برای درمان بدون درد این اختلال در جهت افزایش کیفیت زندگی فرد کمک کنیم.
علت بیرون زدن بواسیر چیست؟
بیرون زدگی بواسیر ممکن است علتهای مختلفی داشته باشد. افزایش سن در احتمال بروز آن تاثیر گذار است. از جمله اصلیترین علتهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یبوست یا اسهال مزمن: فشار زیاد هنگام دفع مدفوع یا دفعات زیاد اسهال میتواند به رگهای مقعد فشار وارد کرده و باعث تورم آنها شود.
- بلند کردناشیاء سنگین: فعالیتهای سنگین مانند بلند کردن وزنههای سنگین یا انجام کارهای فیزیکی سخت، میتواند فشار بیشتری به ناحیه مقعد وارد کند.
- چاقی: اضافه وزن میتواند فشار بیشتری به رگهای مقعد و راستروده وارد کند.
- بارداری: در دوران بارداری، فشار جنین به رگهای مقعد و تغییرات هورمونی میتواند به تورم بواسیر منجر شود.
- نشستن طولانیمدت: نشستن طولانیمدت در توالت یا نشستن به مدت طولانی بدون حرکت میتواند احتمال بروز این بیماری را افزایش دهد.
- ژنتیک: برخی افراد به طور ژنتیکی مستعد بواسیر هستند.
پیشگیری و درمان زودهنگام میتواند به کاهش علائم و جلوگیری از عوارض جدیتر کمک کند. اگر هنوز به این اختلال مبتلا نشدهاید و یا بیرون زدگی بواسیر را تجربه نکردید، لازم است سبک زندگی خود را اصلاح کنید.
انواع روشهای درمان بیرون زدگی بواسیر
درمانهایی که برای بیرون زدگی بواسیر اعمال میشود، ممکن است کمی پیچیده باشد و نیاز به انجام جراحی وجود داشته باشد. روشهای درمان، برای هر کس با توجه به وضعیت وی ممکن است متفاوت باشد.
توجه داشته باشید به همراه پیگیری درمانهای تخصصی، درمانهای خانگی و تغییرات سبک زندگی نیز نیاز است.
دو نوع کلی درمان وجود دارد:
- روش های حذفی: روش هایی که در آنها همورویید ها برداشته می شوند. در این روش ها احتمال اندکی از خطر بی اختیاری به گاز وجود دارد.
- روش های غیر حذفی: روش هایی که همورویید ها کوچک می شوند اما برداشته نمی شوند. در این روش ها خطر بی اختیاری وجود ندارد.
در ادامه به انواع هر دو روش اشاره می کنیم.
روش های حذفی همورویید ها: (که احتمال اندک خطر بی اختیاری دارند)
- تکنیک رابربند: در این روش، یک باند لاستیکی کوچک دور پایه بواسیر قرار داده میشود تا جریان خون به آن قطع شود و بواسیر خشک شده و بیفتد. بعد از قطع جریان خونرسانی به بواسیر، سایر مراحل درمان نظیر خشک شدن و جدا شدن به صورت خود به خودی اتفاق میافتد.
- هموروئیدکتومی (جراحی سنتی): این روش در اتاق عمل با بی هوشی با ابزار های جراحی سنتی برای برداشتن بواسیرهای بزرگ استفاده میشود. در این روش درد پس از جراحی خیلی شدید است و امروزه جراحان کولورکتال به دلیل درد و عوارض زیاد، به ندرت از آن برای درمان همورویید استفاده می کنند.
روش های غیر حذفی ( که خطر بی اختیاری ندارند)
- اسکلروتراپی: این روش شامل تزریق محلولی به بواسیر که باعث کوچک شدن آن میشود. این محلول به عروق بواسیر بیرونزده تزریق میشود و موجب کاهش سایز آن میشود. امروزه به دلیل درد و عوارض زیاد، این روش کمتر استفاده می شود.
- فتوکواگولاسیون (لیزر درمانی): استفاده از لیزر یا اشعه مادون قرمز برای از بین بردن بافت بواسیر مؤثر است.
- روش PPH یا منگنه: در این روش با استفاده از وسیله ای به نام استاپلر بافت های هموروییدی بالا کشیده می شوند. منگنه های آن از جنس تیتانیوم هستند و بدون هیچ گونه عارضه ای برای همیشه در بدن باقی می مانند.
- روش HAL-RAR: این روش جدیدترین و کم عارضه ترین روش درمان همورویید و پرولاپس روده (افتادگی روده) است.
در موارد خفیف، درمانهای خانگی میتواند کافی باشد، اما در صورت شدت علائم یا عدم بهبود با درمانهای خانگی، مراجعه به پزشک ضروری است.
درمانهای خانگی درمان بیرون زدگی بواسیر
رعایت این موارد میتواند در مراحل درمان به تسریع روند بهبودی شما کمککننده باشد.
- استفاده از فیبر بیشتر در رژیم غذایی: مصرف غذاهای غنی از فیبر مثل میوهها، سبزیجات و غلات کامل برای کاهش یبوست.
- نوشیدن مایعات کافی: آب و مایعات دیگر به نرم کردن مدفوع کمک میکند.
- استفاده از لگن آب گرم (سیتز): نشستن در آب گرم به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه چند بار در روز میتواند به تسکین درد و التهاب کمک کند.
- استفاده از پمادها و کرمهای موضعی: پمادهای حاوی هیدروکورتیزون یا کرمهای ضد التهاب میتوانند به کاهش تورم و درد کمک کنند.
- اجتناب از زور زدن: زور زدن در هنگام دفع مدفوع میتواند وضعیت بواسیر را بدتر کند.
آیا درمان بواسیر بیرونزده بدون درد امکانپذیر است؟
بیرون زدگی بواسیر به خودی خود درد و ناراحتی ایجاد میکند. بنابراین ممکن است شما در مراحل درمان نیز درد را تجربه کنید. استفاده از داروهای مسکن میتواند به کاهش درد و ناراحتی شما کمک کند. داروهای ضد درد مانند استأمینوفن یا ایبوپروفن به کاهش درد کمک میکنند. اگر درد و ناراحتی ناشی از درمانهای جراحی و یا دیگر روشهای درمانی به قدری است که نمیتوانید آن را با داروهای مسکن کنترل کنید، لازم است حتماً از متخصص در این مورد کمک بگیرید.
سخن آخر
در متن مقاله به انواع روشهای درمان بیرون زدگی بواسیر اشاره کردیم. این درمان شامل روشهای خانگی، روشهای غیر تهاجمی و روشهای جراحی میشود. بسته به علت بیرون زدگی بواسیر و وضعیت آن که در درجهبندیهای مختلف قرار میگیرد، ارائه راهکارهای درمانی نیز ممکن است برای هر فرد متفاوت باشد.