چسبندگی روده با علائمی همچون استفراغ، تهوع، مشکلات گوارشی، یبوست، نفخ، درد شکم و احساس پر بودن شکم همراه است. چسبندگی در رودهها زمانی اتفاق خواهد افتاد که بافتهای دو ناحیه از بدن به یکدیگر بچسبند. بافتهای چسبیده به یکدیگر سبب انسداد یا پیچ و تاب روده شده و عبور مایعات، غذا و حتی گازها را با مشکل مواجه میکنند. البته همیشه چسبندگی در روده منجر به ایجاد انسداد نخواهد شد. به منظور کسب اطلاعات بیشتر پیرامون علائم چسبندگی رودهها و نحوه درمان این بیماری تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.
چسبندگی روده چیست؟
اگر بخشی از روده بزرگ و یا روده کوچک مسدود شود به صورتی که از عبور مایعات، غذا و گازها به طور طبیعی جلوگیری گردد، در واقع فرد به چسبندگی روده مبتلا شده است. روده کوچک اندامی در بدن است که لولهای شکل بوده و طول زیادی دارد و وظیفه آن انتقال غذای هضم شده از قسمت معده به روده بزرگ است. روده بزرگ نیز از یک کولون بلند برخوردار است که وظیفه آن دریافت غذاها و مایعات هضم شده و دریافت شده از قسمت روده کوچک است. روده بزرگ پس از دریافت غذاها مواد مغذی آنها را جذب کرده و بقایای فضولات را به وسیله راست روده دفع خواهد کرد. چسبندگی در روده با توجه به شدت آن سبب ایجاد اختلال در عملکرد کولون روده بزرگ و روده کوچک میشود.
علائم چسبندگی روده
علائم این بیماری با توجه به دلیل ایجاد آن و همچنین شدت انسداد روده متفاوت است. به عنوان شایعترین علائم این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- حالت تهوع و استفراغ
- اسهال
- دردهای شدید شکمی
- گرفتگی عضلات ناحیه شکم
- یبوست
- ایجاد ورم شدید و نفخ در ناحیه شکم
- ایجاد بوی بد دهان
- تب
- خشک شدن دهان
- تغییر عادات دفعی و همچنین عدم تحرک مدفوع در قسمت روده بزرگ
- عفونت روده یا پریتونیت
- زخم روده
لازم به ذکر است که چسبندگی رحم و بافت اسکار سبب اتصال روده به رحم میگردد. علائم چسبندگی رحم به روده که ممکن است بسیاری از بانوان با آن مواجه شوند عبارتند از:
- نفخ
- استفراغ
- حالت تهوع
- درد و گرفتگی شکم
- درد مزمن
- اختلال در عملکرد مثانه
علت چسبندگی روده
علت چسبندگی روده ناشی از وجود مانع در مسیر حرکت روده و یا نقص عملکردی در روده است. وجود عفونت و التهاب در اجزای شکم و عارضههایی مانند فتق و بیماریهای التهابی روده از جمله مواردی است که برخی از موارد موجب چسبندگی روده میشود. وجود یک شی خارجی از دیگر مواردی است که در بروز این بیماری اثرگذاری بالایی دارد. این بیماری میتواند از عوارض جانبی انجام عملهایی مانند کیسه صفرا و آپاندیس باشد. سایر عواملی که باعث بروز چسبندگی معده میشود شامل موارد زیر است:
- پیچ خوردگی روده
- آماس واگراهه
- بیماری کرون
- سرطان روده و معده و یا وجود تومور در این اعضا
- اختلالات عصبی
- اختلالات عضلانی
- مصرف داروهای ضدافسردگی، شیمی درمانی
- مصرف مواد مخدر
آیا چسبندگی روده سرطان است؟
در پاسخ به این سوال باید گفت خیر، سرطان و چسبندگی در روده دو بیماری کاملاً مجزا هستند. اگر چه بعضی از عوامل همچون التهابات و تشکیل تومورها سبب انسداد روده و در نهایت چسبندگی خواهند شد؛ اما چسبندگی در رودهها به تنهایی به معنای ابتلا به بیماری سرطان نیست.
سرطان روده به شرایطی اشاره میکند که سلولهای Normal بدن در قسمت روده به طور غیرقابل کنترلی تکثیر شده و رشد میکنند. این بیماری میتواند هر قسمتی از روده از جمله روده بزرگ و یا کوچک را درگیر کند. عوامل گوناگونی همچون عادات غذایی ناسالم، عوامل محیطی، سن و عوامل ژنتیکی خطر ابتلا به بیماری سرطان روده را افزایش خواهند داد.
اگر با علائم بیماری سرطان روده همچون کاهش اشتها، دردهای شکمی غیرعادی، لاغری غیرعادی، خونریزی رکتال، ایجاد تغییر در الگوی دفع مدفوع و دیگر علائم مشکوک مواجه شدید میبایست در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمایید.
درمان چسبندگی روده
پزشک پس از انجام بررسیهای لازم و تشخیص علت و شدت بیماری چسبندگی در رودهها روشهای درمانی گوناگونی را برای برطرف کردن این بیماری تجویز میکند. گاهی اوقات چسبندگی جزئی بوده و تنها با رعایت یک رژیم غذایی سالم برطرف میشود، اما در برخی موارد هم اقدامات جدیتری نیاز خواهد بود.
این احتمال وجود دارد که پزشک برای درمان این بیماری تا چندین روز بیمار را در بیمارستان بستری کند و مصرف هر نوع مایعات و غذا را برای او ممنوع نماید تا رودهها به طور کامل استراحت کنند. در صورت جزئی بودن چسبندگی، تزریق سرم غذایی و همچنین وارد کردن یک لوله نازک به معده برای خروج مایعات و هوا توسط پزشک انجام میگردد. در صورت انسداد کامل رودهها به علت چسبندگی درمان اورژانسی و جراحی ضرورت مییابد. داروهای ضدتهوع، مسکن و آنتیبیوتیک نیز در طول دوره درمان برای بیماران تجویز خواهد شد. پزشک برای درمان چسبندگی رحم به روده نیز اقدامات موثری را خواهد اندیشید تا بیمار هر چه سریعتر سلامتی خود را بازیابد.
چسبندگی روده چگونه درمان میشود؟
درمان چسبندگیهای روده در صورتی که خفیف و جزئی باشند و مشکلی را برای بیمار ایجاد نکنند ضرورتی ندارد، اما در شرایط حاد تنها راه درمان این چسبندگیها که سبب انسداد روده، مشکلات باروری و درد میشوند جراحی است. از آنجایی که در برخی موارد جراحی احتمال چسبندگیهای اضافی را افزایش میدهد، پزشک در صورت امکان از انجام عمل خودداری میکند. اگر بیمار به جراحی اورژانسی احتیاج نداشته باشد، پزشک معمولا سعی میکند بدون جراحی این عارضه را درمان نماید.
روشهای درمان چسبندگی روده
انتخاب یک پزشک باتجربه برای درمان این بیماری و کاهش علائم آن اهمیت بسیار بالایی دارد تا روند بهبودی شما تسریع گردد. دکتر امیرحسین امامی میبدی یکی از پزشکان متخصص و حاذق در این حوزه است که سالانه بیماران زیادی را درمان میکند. موثرترین روشهای درمان این بیماری که به تنهایی و یا به صورت ترکیبی مورد استفاده قرار میگیرند به شرح زیر است.
- استراحت دادن به روده: یکی از سادهترین روشها برای درمان این بیماری استراحت دادن به رودهها است. در این روش پزشک از بیمار خود درخواست میکند که چند روز به رودههای خود استراحت بدهد و این امر بدین معنا است که بیمار باید مایعات و غذا را به واسطه وریدی دریافت نماید و به هیچ عنوان مایعات و غذا را از راه دهان میل نکند. آب و مواد غذایی وارد شده به بدن از طریق تزریق سبب میگردد که تعادل بین الکترولیتهای موجود در بدن حفظ شده و همچنین عملکرد ماهیچهها نیز با اختلال مواجه نشود.
- دارو درمانی: از آنجایی که چسبندگی سبب عفونت روده میشود، معمولاً پزشک داروهای آنتیبیوتیک را تجویز میکند.
- استفاده کردن از لولههای بینی معدهای: یکی دیگر از روشهای درمان قطعی چسبندگی رودهها استفاده از لولههای بینی معدهای است. این لوله که از طریق بینی وارد ناحیه گلو و سپس وارد بخش معده میشود، فشار وارد شده به روده را آزاد خواهد کرد. گاهی اوقات پزشک از لولههای مقعد- معدهای استفاده میکند تا به آزادسازی گازها و بادهای جمع شده در معده کمک کند.
درمان چسبندگی روده با جراحی
در روش جراحی، پزشک جراح چسبندگی رودهها را به طور کامل برطرف میکند. معمولاً زمانی پزشک انجام جراحی را تجویز میکند که این عارضه به دلیل وجود تومورهای سرطانی، استفاده از مواد مخدر، بیماری فتق و پیچ خوردگی روده اتفاق افتاده باشد. روشهای جراحی مورد استفاده برای درمان این بیماری شامل لاپاراسکوپی، قطعهبرداری از روده بزرگ و استفاده از لولههای بینی- معدهای میشود.
درمان چسبندگی روده در طب سنتی و با روشهای خانگی
در صورت جزئی بودن چسبندگی برای درمان این اختلال میتوان از درمانهای خانگی و گیاهی نیز استفاده نمود. درمانهای خانگی برای بهبود این اختلال شامل نوشیدن فراوان آب به منظور پیشگیری از یبوست است، زیرا سبب میگردد که حرکت مدفوع از رودهها بهتر و نرمتر صورت بگیرد. استفاده از میوه و سبزیجات فراوان نیز در رابطه با این موضوع بسیار کمککننده خواهد بود.
در طب سنتی برای درمان چسبندگی روده استفاده از انجیر خشک، دمنوش بابونه و سنا، روغن کرچک و حمام سیتز با روغن شوید توصیه شده است. از دیگر داروهای گیاهی مفید در طب سنتی برای درمان این اختلال میتوان به مریم گلی، سرکه سیب، روغن زیتون، دمنوش گل سرخ و روغن بادام تلخ اشاره نمود. لازم به ذکر است که درمانهای خانگی و گیاهی به هیچ عنوان پایه علمی نداشته و برای درمان این اختلال باید حتماً به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
سخن آخر
تاکنون روش مشخصی جهت جلوگیری از ابتلا به چسبندگی روده کشف نشده است، اما ایجاد تغییر در سبک زندگی و تغذیه موجب بهبود حرکات روده شده و قطعاً از ابتلا به این بیماری در امان خواهید ماند. در صورتی که شاهد علائم این عارضه در بدن خود هستید، بهتر است که هر چه سریعتر به پزشک مراجعه نمایید تا درمانهای لازم جهت بهبود این بیماری برایتان صورت بگیرد. انتخاب یک پزشک مطمئن و مجرب حائز اهمیت است تا در کوتاهترین زمان ممکن به بهترین نتایج دست یابید.